14 september – Wereld Broederschap en Verontschuldiging Dag

Wereld Broederschap en Verontschuldiging Dag

De Wereld Broederschap en Verontschuldiging Dag (World Fraternity and Apology Day) wordt jaarlijks op 14 september gevierd met als doel mensen eraan te herinneren dat in een samenleving waarin broederschap hoog in het vaandel staat, dat ze kunnen co-existeren. De eerste stap op weg naar zo’n samenleving is durven sorry te zeggen of tonen dat je spijt hebt. Want sorry zeggen of spijt betonen bewerkstelligt wonderen in elke relaties. Dat is wat Wereld Broederschap en Verontschuldiging Dag wilt bereiken.

Broederschap tussen mensen

Soms heb ik het idee dat broederschap, waar de natuurlijke en normale betrekking tussen mensen van een volk mee wordt bedoeld, onder druk staat. Iedereen is erg op zichzelf gericht, afstandelijk, minder tolerant. Mensen geven vooral om zichzelf en te weinig om andere.
Om een natuurlijke en normale betrekking te hebben met mensen moet je oog hebben voor je medemens en dat gaat een beetje moeilijk als je alleen maar gefocust bent op je mobiel (tablet, laptop etc.) en jezelf!

Vergissen is menselijk; vergeven een kunst!

Deze dag wordt wereldwijd gevierd, zodat leden (en niet-leden) van een broederschap hun fouten kunnen toegeven en vergiffenis kunnen vragen aan het “slachtoffer”.

Heb jij je ooit ongemakkelijk gevoeld nadat je iemand had gekwetst? Heb je ooit spijt gehad van pesten? Lig je wakker van de fouten die je gemaakt hebt? Voel jij je zwaar bezwaard omdat je iemand iets in de maag hebt gesplitst? Hoe kom je in hemelsnaam van al die schuldgevoelens af. Het enige wat je hoeft te zeggen is: “het spijt me, dat heb ik verkeerd gedaan” en je zult merken dat er een last van je schouders afvalt.

Hoe komt je “sorry” geloofwaardig over

Hoe vaak zeg je “sorry” en meen je er geen barst van? Of zeg je “sorry” om er maar van af te zijn? Op het moment dat je oprecht en gemeend “sorry” zegt voelt de ontvanger dat, net zo goed als de ontvanger het voelt dat het niet gemeend is.

Het woord dat je nooit moet gebruiken in een verontschuldiging is “maar” of de constructie “als-dan”.  “Sorry, maar de brug stond open”. Als je sorry zegt dan neem jij de verantwoording en schuif je die niet af op iemand anders of iets anders, je probeert je daden niet goed te praten. “Als jij je zo gekwetst voelt door wat ik zei, dan ben ik de beroerdste niet om sorry te zeggen”. Nu geef je de ander het gevoel dat hij/zij je niet goed begrepen heeft of het betekent dat je ontkent dat je iemand hebt pijn gedaan.

Mijn tip: kijk de ander in de ogen en meen wat je zegt want een goed excuus komt recht uit het hart.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.